نوع مقاله : علمی پژوهشی
نویسندگان
1 گروه مدیریت مالی ، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران
2 دانشیار گروه حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی،تهران،ایران.
3 استادیار گروه مدیریت مالی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران
چکیده
کلیدواژهها
مقایسه برآورد تلاطم بازارهای مالی با استفاده از مدل رگرسیون
و مدل شبکه عصبی*
محمدعظیم خدایاری[1]
تاریخ دریافت: 27/04/1399 تاریخ پذیرش: 31/06/1399 |
احمد یعقوب نژاد[2]
مریم خلیلی عراقی[3]
چکیده
تلاطمبهعنوانیکعاملمؤثردرتعیینریسکسرمایه گذاری،میتواندنقشمهمیدر تصمیم گیریسرمایه گذارانایفاکند. یکتخمینمناسبازتلاطمبازاردریکدورةسرمایه گذارینقطةآغازینبسیارمهمیدرکنترلریسکسرمایه گذاری است. تلاطم در بازارهای مالی نقشی کلیدی ایفا می کند، بنابراین ان را باید شناخت واندازه گیری و پیش بینی کرد و برنامه ای در نظر گرفت که بتوان تلاطم بازار را که برتصمیم سرمایه گذاران تاثیر دارد را مدیریت نمود. با توجه به اهمیت پیش بینی تلاطم بازار، هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه دو روش پیش بینی تلاطم بازار است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ترکیب شبکه عصبی مصنوعی و نسبت های مالی قابلیت پیش بینی تلاطم بازار سرمایه گذاری را دارند و با توجه به مجموع مجذور خطا مدل ارائه شده با استفاده از شبکه عصبی در این پژوهش عملکرد بهتری در پیش بینی تلاطم بازار سرمایه گذاری نسبت به رگرسیون خطی دارد.
واژههای کلیدی:تلاطم بازار، سرمایه گذاری، شبکه عصبی.
طبقه بندی JEL:G1,G10,G11,G17
1- مقدمه
محاسبه سرمایه یکی از مهمترین شاخصهای تلاطم بازار محسوب می شود و در محاسبه نرخ تورم نقش بسزائی را ایفا می کند.این شاخص از یک سو بر ثروت و سرمایهگذاری بخشهای تولیدی و صنعتی تأثیر گذار بوده و میتواند در نحوه تصمیمگیری دست اندرکاران بازار سرمایه، برنامهریزان اقتصادی، سیاست مداران نقش جزئی را ایفا نموده و از سوی دیگر تغییرات و نوسانات شدید آن میتواند به راحتی منجر به خلق مشکلات و بحرانهای اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی کشور شود. مدل سازی تلاطم بازار موضوع مهمی برای مجموعهعوامل فوق محسوب می شود. در پژوهش حاضر با استفاده از شبکههای عصبی مصنوعی به مدلی طراحی می شود که قادر به پیشبینی تغییرات این شاخص باشد.
با گسترش و توسعه بازار سرمایه کشور، بخش قابل توجهی ازدارایی سرمایه گذاران در قالب سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس جذب سرمایه گذاری های مالی شده است. ماهیت فعالیتهای تجاری وسرمایه گذاری به گونه ای است که کسب بازدهی مستلزم تحمل ریسک است. شناخت، اندازه گیری و پیش بینی تلاطم در بازارهای مالی نقشی کلیدی در این فعالیتها ایفا می کند. مدیریت تلاطم بازار زمینه لازم برای بودجه بندی ریسک، ارزیابی عملکرد مدیران پرتفوی و تعیین استراتژی هایمناسب سرمایه گذاری های ریسک پذیر را فراهم می آورد. مدیریت ریسک کاربرد سیستماتیک سیاستهای مدیریتی، رویه ها وفرایندهای مربوط به فعالیتهای تحلیل, ارزیابی و کنترل تلاطم بازار می باشد. مدیریت ریسک فرایندی شامل دو فاز اصلی می باشد فاز تخمین و فاز کنترل تلاطم. اگرچه در حال حاضر ریسکهای موجود در بازار قابل شناساییاست. اما بحث اصلی، مدیریت کردن ریسک های موجود وبه حداقل رساندن آن هاست. تحقیق حاضر به دنبال پاسخ گویی به امکان برآورد تلاطم بازار با استفاده از مدل شبکه های عصبی و میزان کارایی آن می باشد؟
2- مبانی نظری
در یک مفهوم کلی، تلاطم بازار را میتوان اختلال در عملکرد نرمال بازار مالی تعریف کرد (ایلینگ و لئو[i]، 2006). به بیان دیگر، تلاطم بازار بهعنوان شرایطی شناخته میشود که در نتیجه عدم اطمینان و تغییر انتظارات نسبت به زبان بازارها و مؤسسات مالی ایجاد شده و بر متغیرهای اقتصادی تأثیر میگذارد (ات و همکاران[ii]، 2011، درگاهی، 1387، ایلینگ و لئو، 2006).
تلاطم بازار در بازارهای مختلف از قبیل سیستم بانکی، بازار ارز، بازار بدهی و بورس دیده میشود (ایلینگ و لئو، 2006) و با افزایش زیان مالی مورد انتظار، ریسک (گسترش توزیع زیان احتمالی) و عدم اطمینان (اطمینان کمتر در خصوص شکل توزیع زیان)، افزایش مییابد (ات و همکاران، 2011؛ ایلینگ و لئو، 2006).
تلاطم بازار محصول ساختارهای آسیبپذیر و شوکهای وارده بر سیستم مالی است. شکنندگی مالی توصیفکننده ضعفهای موجود در شرایط یا ساختار مالی است و شوکها زمانی که شرایط مالی مناسب نیست (از قبیل کاهش سریع جریانهای نقدی، اهرمی شدن ترازنامهها، ریسکگریزی بیشتر سرمایهگذاران، ساختار ضعیف سیستم مالی، سیستمهای کامپیوتری با حجم زیادی از دادههای انباشته شده، عدم تقارن اطلاعاتی و غیره) با احتمال بیشتری به تلاطم بازارمنجر میشوند.بنابراین اندازه شوک و شکنندگی مالی، سطح تلاطم بازار را تعیین خواهد کرد (ایلینگ و لئو، 2006). بهعنوانمثال یک شوک منفی زمانی که شرایط مالی ضعیف است، با احتمال زیاد منجر به افزایش تلاطم بازار خواهد شد.
وجودتلاطمونااطمینانی،بسیاریازسرمایهگذارانوتحلیلگرانمالیرانگرانکرده وموجبشدهاستکهبهدنبالابزارهاییبرایکاهشریسکوارزیابیچشماندازآینده فعالیتشانباشند. (منسیوهمکاران، 2013)
نوساندریکبازار،سرمایهگذارراترغیبمیکندتاسبدداراییخودراتغییردهد. اینموضوعمیتواندآشفتگیرادربازار بحرانزدهتشدیدکندوتلاطموشوکهارابهبازارهایدیگرانتقالدهد. (خلیفهو همکاران، 2014)
شواهدنشانمیدهدکهاینبازارهاازیکدیگرجدانیستندوباهمدر ارتباطهستند،بههمیندلیل،تلاطممیتواندازبازاریبهبازاردیگرمنتقلشود. درنتیجه، تحلیلیکبازارداراییمالیبدوندرنظرگرفتنشرایطدیگربازارهاتقریباًفاقداعتبار بودهونیازاستتحلیلگران،تحلیلهایخودرابر اساسروابطبینبازارداراییهایمالی مختلفانجامدهند. (حسینیون و همکاران، 1395)
اینمسایلمنحصربهکشورهایدرحالتوسعهنیست،بلکهبسیاریازکشورهای توسعهیافتهنیزباآنروبهروهستند،اماکشورهایدرحالتوسعه(ازجملهایران) ازبیثباتی بالاییبینمتغیرهایکلاناقتصادیبرخوردارند. بررسیروندتحولاتبازارهایسهام، طلاوارزدرایرانبهوضوحنشانمیدهدکهقیمتاینداراییهاوتلاطممربوطبهآندر سالهایاخیردستخوشتغییراتناگهانیقابلتوجهیشدهاست. (حسینیون و همکاران، 1395)
ازتابستان1390،اقتصاد ایراندرنتیجهاعمالتحریمها،هدفمندسازییارانههاورشدفزایندهنقدینگی،وضعیت بسیارویژهایراشاهدبودهاست. بعدازمدتهامدیریتنرخارزدرکشور،بیثباتیبازار ارزرافراگرفتوبهدنبالاینمسأله،بازارسکهوطلادچارتلاطمفزایندهایشد. همچنین رکوردشکنیهایشاخصبورساوراقبهادارتهرانازسال1391آغازشد. باتوجهبه رکودفعالیتهایاقتصادیوتورمبالا،ورودبهبورساوراقبهادار،بازارسکهیابازارارز بهعنوانآلترناتیوهای(جایگزینهای) سرمایهگذاریپیشرویسرمایهگذاراندراقتصاد ایرانقرارگرفتند. (حسینیون و همکاران، 1395)
بنابراین،بررسیتلاطمونحوهانتقالآندربینبازارهایمالیازحیث سیاستگذاریبسیارمهمبودهوبهعنوانیکابزاراقتصادیکارآمدبرایدستیابیبهتولید واشتغالموردتوجهسیاستگذاراناقتصادیاست،زیرادرکوتشخیصصحیحرفتار تلاطمقیمتدراینبازارهادراتخاذسیاستهایکنترلیمناسبازاهمیتبالایی برخورداراست. تلاطمباعثایجادنااطمینانی،ضربهبهاعتمادعمومیوکاهش سرمایهگذاریمیشودواز اینرو،درکنادرستارتباطمتقابلبازارهامیتواندبهاتخاذ سیاستهایاقتصادینامناسبوضدتولیدیمنجرشود. (کارولی[iii]، 1995)
برآورد تلاطم بازار از مهمترین شاخصهای بازار سرمایه میباشد، که نه تنها بعنوان نماگرهای اقتصادی نشان دهنده روند سرمایه گذاری هستند، بلکه به عنوان یک عامل موثر در سرمایه گذاری بکار برده میشوند. هم اکنون در بسیاری از کشورهای جهان این شاخص تهیه و مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا با توجه به توسعه تئوریهای اقتصادی و مالی جدید استفاده از این شاخص به عنوان یک نماگر مهم اقتصادی، بسیار توسعه یافته است. و از سوی دیگر چون این شاخص از نظر مفهوم کاربردی در بازار بورس مفیدتر واقع میشود، محاسبات آن از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد، چرا که این شاخص روند تغییرات قیمتها از دیدگاه تولید کنندگان و خریداران در بخشهای مختلف بورس اوراق بهادار از قبیل صنعت و معدن، کشاورزی، خدمات و ... را نشان میدهد و میتواند به عنوان یک نماگر پیشنگربرای نشان دادن زودی هنگام روند توری مورد استفاده قرار گیرد. لذا با توجه به مهم بودن موضوع میتوان با پیشبینی صحیح و به هنگام این شاخص نقش بسزائی در برنامهریزی و هدفگذاری سیاستهای تلاطم بازار را ایفا نماید.
پیش بینی تلاطم یکی از مهمترین موضوعات مورد مطالعه در بازارهـای مـالی دنیـا است. تلاطم به عنوان یک عامل مؤثر در تعیین ریسک سرمایه گـذاری، مـیتوانـد نقـش مهمی در تصمیم گیری سرمایه گذاران ایفا کند. یـک تخمـین مناسـب از تلاطـم قیمـت سهام یا معامله های اختیار در یک دورة سرمایه گـذاری نقطـة آغـازین بسـیار مهمـی در کنترل ریسک سرمایه گذاری است. اهمیت عامل تلاطـم در بازارهـای مـالی مختلـف در تعیین قیمت معامله های اختیار و سهام شرکتها تعیین کننده بوده و در کشـورهائی بـا بازارهای مالی گسترده، برای تعیین سیاستهای پولی مؤثر غیرقابـل انکـار اسـت. ولـی ماهیت تلاطم در بازارهای مختلف متفاوت بوده و با وجود آنکـه اسـتفاده از روشهـای آماری در بررسی تلاطم در بیشتر بازارهای مالی کشورهای پیشرفته بسیار مدنظر است، ولی تاکنون هیچ روش قطعـی برای پیش بینی تلاطم بازده سبد سهام به عنوان روشی با قابلیت اطمینان بـالا مطـرح نبوده است.
با توجه به اندازه و گوناگونی سیستمهای مالی، میتوان منابع بالقوه متعددی را برای تلاطم بازار شناسایی کرد. براساس این نگرش، تلاطم بازار در هر جایی از سیستم مالی میتواند ظاهر شده و تا زمانی که به حد قابل توجهی نرسیده و گسترش نیافته موردتوجه قرار نگیرد. لذا تلاطم بازاریک متغیر پیوسته است که به حد نهایی آن بحران مالی میگویند (درگاهی، 1387؛ ایلینگ و لئو، 2006).
بحران مالی حادثهای است که باعث کاهش ارزش اقتصادی یا عدم اطمینان به سیستم مالی میشود و اثر معکوس معنادار بر بخش حقیقی اقتصاد دارد (ایلینگ و لئو، 2006). اگرچه تلاطم بازار به طور مستقیم قابلمشاهده نیست ولی میتواند در بسیاری از متغیرهای بازار مالی منعکس شود (روی[iv]، 2012، 2011). تلاطم بازار میتواند خود را به روشهای مختلف در یک سیستم مالی نمایان کرده و اختلال در یک بازار را به سایر بازارها بکشاند (ایلینگ و لئو، 2006).
مطابق با ادبیات پژوهش مشخصههایی از قبیل عدم اطمینان در خصوص ارزش بنیادین داراییها، کاهش تمایل به نگهداری داراییهای ریسکی، کاهش تمایل به نگهداری داراییهای غیرنقد و افزایش عدم تقارن اطلاعاتی بهعنوان مشخصههای تلاطم بازارمحسوب میشوند (درگاهی، 2010، هاکیو و کیتن[v]، 2009).
مفاهیم پیش بینی بازار سرمایه می تواند به دو دسته تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکی طبقه شود.بررسیعلمیدربارهعواملاساسیتعیین کنندهارزشسهامراتجزیهوتحلیلبنیادیمی نامند . تحلیلگربنیادیبهبررسی داراییها،بدهیها،فروش،ساختاربدهی،درآمد،محصول،سهمبازار،ارزیابیمدیریتبنگاهومقایسهآنباسایرشرکتهایمشابه می پردازدودرنهایتارزشواقعیسهامراتخمینمی زند. درایننوعتحلیلازاطلاعاتوسیعی اقتصاد کلانمانندمنابع پایه پولی، نرخ بهره، نرخ تورم، سود تقسیم شده، سود حاصل از جریان نقدینگی، قیمت بازاراستفاده می کند..تحلیلتکنیکیسهام،مطالعهوبررسیقیمتسهاماست. دراینتحلیلفقطازنمودارقیمتها،حجممعاملاتومقادیر محاسبهشدهازقیمتهااستفادهمی شودومحتوایاطلاعاتفقطقیمتوحجممعاملاتاست. تجزیهوتحلیلتکنیکیبههیچ وجهبهبررسینقاطضعفیاقوتساختارشرکتیاصنعتنمی پردازد؛بلکههدفشبررسیرفتارسرمایه گذاروروندتغییرات قیمتاست. بهعبارتیدیگر،تحلیلتکنیکی،مطالعهرفتارهایبازاربااستفادهازنمودارهاوباهدفپیش بینیآیندهروندقیمتها می باشد.
تلاطممعمولاًبهصورتانحرافمعیارنمونةموردتحقیقدرنظرگرفتهمی شود. مدل های مختلفیبرایتخمینوپیشبینیتلاطمبازدهیوجوددارد کهبهسهگروهکلی،مدل هایسری زمانی،مدل هایاختیاراتومدل هایمبتنیبرروش هایناپارامتریکتقسیممی شوند. مدل های سریزمانیبرایمدلسازیتلاطمبازدهداراییهاهمدرسهدستةاصلیتقسیمبندیمی شوندکه شاملمدل هایپیش بینیبر اساسواریانس هایگذشته،مدل های گارچ[vi]ومدل هایتصادفی است. (کشاورز،حداد، 1394)
ازگروهاولمی توانبهمدل هایگامتصادفی،میانگینمجذوربازدهیا مدل هایسادةمیانگینواریانسومدل هایمبتنیبرتلاطمگذشته،شاملمدل هایمیانگین متحرکسادهومیانگینمتحرکوزنینمائی،اشارهکرد. اینمدل هابرمفروضاتهمتوزیعو ناهمبستهبودنتوزیعجزءاختلالمدلاستوارند. اماشواهدبهدست آمدهازتحلیلداده هایدنیای واقعیبیانگرآناستکهفرضهایهمتوزیعوناهمبستهبودنبرقرارنمی شوند. براساستحقیقات فاما[vii](1972) رویسری هایزمانیداده هایمالی،تلاطمخوشه ایدردادههایمالیوجودداشتهو دورههایمربوطبهبازدههایبزرگبهصورتمتمرکزومجزاازدوره هایبابازدةاندکدیدهمی شوندولذاچنانچهتلاطمبرحسبواریانسیاریشةآن،اندازه گیریشود،آنگاهاینتصورمنطقی خواهدبودکهواریانسبازمانتغییرمی کند.
گروهدوماینمدل ها،توزیع هایشرطیبازدهیامدل هایگارچازآنجاریشهمی گیرند،کهشواهدیدرردفرضناهمبستهوهمتوزیعبودنشرطی فرایندوجوددارد. مدل هایموجوددراینگروهازقبیلگارچوتلاطماحتمالی،باتلاطمبه صورتفرایندیکهدائماًبهزمانوابستهاست،برخوردمی کنند. اینمدل هاازآنجهتکهپدیدة تلاطمخوشه ایمتداولدرمیانسری هایزمانی،رالحاظمی کنند،بسیارمورد توجهقراردارند. تمام مدلهایگارچدراینحیطهقراردارند.
دردستةسوماینمدل هایعنیمدلهایتصادفینیز، پیش بینیتلاطملزوماًبر مبنایمشاهداتگذشتهنیستو مبتنیبربعضیساختارهایتصادفیپنهان درسریبازدهاست .پیشبینیتلاطمیکیازمهمترینموضوعاتموردمطالعهدربازارهایمالیدنیااست. تلاطمبهعنوانیکعاملمؤثردرتعیینریسکسرمایه گذاری،میتواندنقشمهمیدر تصمیم گیریسرمایه گذارانایفاکند. (اربابی، 1397)
3- پیشینه تحقیق
مطالعه داده های مالی برای محققان و برای تجارت جهانی اهمیت بسیاری دارد. ابزارهای مالی مانند روش های بازگشتی چند گانه( هیر، آندرسون، تاتان و بلک، 1998) و تحلیل های سریزمانی روشهای بسیار خوبی هستند که از آن برای پیش بینی استفاده می شوند. ولی هرقدر سری ها پیچیده تر می شوند توانایی پیش بینی آنها نیز کاهش مییابد(کالیانی داچا،2007). روش های برگشتی از قدیم برای مدل سازی تغییرات در بازارهای بورس استفاده می شوند. تحلیل بازگشت چندگانه فرآیندیافتن معادله حداقل مربعات پیش بینی و آزمودن کفایت مدل و اجرای آزمایشها در تخمین مقادیر پارامترهای مدل است(مندل و همکارانش، 2006).هرچند این مدل ها تنها می توانند الگوهای خطی را پیش بینی کنند اما تغییر بازگشت بورس در یک الگوی غیر خطی مانند شبکه های عصبی برای مدلسازی این تغییرات بسیار مناسب هستند. قدرت شبکه های عصب توانایی آن در مدل سازییک فرآیند غیرخطی و نداشتن اطلاعات قبلی در مورد ویژگی ذاتی فرآیند است.
شبکه عصبی در جهان پیش گویی ها محبوب شده است. که به خاطر فرضیه غیر پارامتری آنها (ریمپلی،1996) و همچنین توانایی آنها در یادگیری رفتار سری ها، در هنگامیکه خوب طراحی می شوند، است. بسیاری از محققان همچون شارد و پاتیل (1990) تانی و فیشویک (1993) گمارده شده اند. تا به مقایسه شبکه های عصبی و ابزارهای آماری بپردازند. شبکه های عصبی با موفقیت به کار گرفته شده اند تا ارزیابی، تشخیص امضا، پیش بینی سری های زمانی و بسیاری دیگر از مسائل تشخیص الگوهای سخت را وام گیرند ( بیشاب،1995؛ ریمپلی،1996؛ شاردا و پاتیل،1990و تانی فیشویک ،1930). کالیانی داچا (2007) اگر بازار بورس بازگردد تورم ها تحت تأثیر رفتار تاریخی اخیرشان خواهد بود، تانگ (1991) می توان اثبات کرد که شبکه های عصبی که می توانند چنین تغییرات موقتی در بازار سرمایه را مدل سازی کنند، پیش گوهای بهتری هستند. سپس تغییرات در یک بورس می تواند با استفاده از شبکه هایی که مکانیزم بازخورد را براییادگیری متوالی به کار می برند، بهتر آموخته شود.
در بخش مطالعه های داخلی، تحقیقی که دولو و حیدری(1396) برای پیش بینی شاخص سهام با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و مدل های فرا ابتکاری، نشان داده شده که مدل شبکه عصبی هیبریدی مبتنی بر الگوریتم هارمونی از دقت پیش بینی بیشتری نسبت به مدل شبکه عصبی هیبریدی مبتنی بر الگوریتم ژنتیک در پیش بینی شاخص بازار سهام برخوردار می باشد.
قاسمی و نظری (1395) به بررسی رابطه بین رشد اقتصادی و تلاطم بازار پرداختند به این نتیجه دست یافتند که رشد اقتصادی بالاتر ، تلاطم اقتصادی ایجاد نخواهد کرد و تلاطم رشد اقتصادی با اثر گذاری بر میزان بهره وری و کاهش سرمایه گذاری به دلیل ایجاد نا اطمینانی در بلند مدت باعث کاهش نرخ رشد اقتصادی می گردد.
نیکو مرام و همکاران(1393) در بررسی سرایت پذیری تلاطم در بازار سرمایه ایران به این نتیچه دست یافتند کهسرایت پذیریبازارسرمایه ایران از بازارهایموازیارز،طلاونفتمورد تایید می باشد. هچنین احرازایننتیجهکهبهتریننمایندهجهتسنجشسرایت پذیریبازارسرمایهکشور،داده هایمربوطبهشاخص کلبورساوراقبهاداربودهاست.
فرزین اربابی (1397) در تحقیقی که پیش بینی تلاطم بازدهی سکه طلا اختصاص داشت با استفاده از دادههای روزانه در فاصله زمانی 1388 تا 1395 نشان میدهد لحاظ تلاطم بازارهای مالی دیگر ازقبیل نوسانات نرخ ارز، تغییر قیمت نفت و تغییر شاخص قیمت سهام در بورس باعث بهبود توانایی پیش بینی مدل برآوردی تلاطم بازدهی سکه طلا می شود. استفاده از اطلاعات بازارهای موازی و نیز افزایش دوره پیش بینی میتواند نتایج بهتری در تبیین موضوع حاصل کند.
4-روش تحقیق
متغیرهای مدل شامل:
تلاطم بازار که با استفاده از داده های سرمایه گذاری و روش واریانس ناهمسانی شرطی خود بازگشتی تعمیم یافته (GARCH) محاسبه شده است.
تلاطم نرخ ارز که با استفاده از داده های نرخ ارز و روش واریانس ناهمسانی شرطی خود بازگشتی تعمیم یافته (GARCH) محاسبه شده است.
5- یافته ها
5-1-پیش بینی با استفاده از رگرسیون ARIMA(1,1,1)
پس از ورود داده ها به نرم افزار Eviews به روش ARIMA(1,1,1) برازش می شود. جدول زیر خروجی نرم افزار است.
آماره t |
ضرایب |
نماد |
3/3 |
24/2 |
(Constant) |
45/3- |
89/5- |
TDPB |
6/2 |
3/2 |
GHD |
34/2- |
55/3- |
BHSS |
91/2 |
3/1 |
TED |
89/4 |
8/1 |
TEP |
61/2 |
6/3 |
GDP |
76/3- |
4/2- |
R |
87/2 |
89/0 |
BF |
7/2 |
76/1 |
INF |
45/4 |
56/0 |
AR(1) |
71/3 |
73/0 |
MA(1) |
منبع: یافته های پژوهشگر
پس از تخمین رگرسیون برای پیش بینی و محاسبه خطا آن از داده ها استفاده کرده و می توان نمودار آن را با استفاده از نرم افزار متلب رسم نمود.
خط آبی تلاطم بازار واقعی خط قرمز تلاطم بازار پیش بینی شده به روش رگرسیون ARIMA(1,1,1) |
منبع: یافته های پژوهشگر
همانگونه که مشاهده می شود میزان خطای رگرسیون در مواردی که پراش بیشتر شود خطای آن نیز بیشتر می شود.
5-2- پیش بینی تلاطم بازار سرمایه گذاری با استفاده از شبکه عصبی
شبکه عصبی مصنوعی یک سامانه پردازشی دادهها است که از مغز انسان ایده گرفته و پردازش دادهها را به عهده پردازندههای کوچک و بسیار زیادی سپرده که به صورت شبکهای به هم پیوسته و موازی با یکدیگر رفتار میکنند تا یک مسئله را حل نمایند. در این شبکهها به کمک دانش برنامه نویسی، ساختار دادهای طراحی میشود که میتواند همانند نورون عمل کند. که به این ساختارداده گره گفته میشود. بعد باایجاد شبکهای بین این گرهها و اعمال یک الگوریتم آموزشی به آن، شبکه را آموزش میدهند. در این حافظه یا شبکه عصبی گرهها دارای دو حالت فعال (روشن یا 1) و غیرفعال (خاموش یا 0) اند و هر یال (سیناپس یا ارتباط بین گرهها) دارای یک وزن میباشد. یالهای با وزن مثبت، موجب تحریک یا فعال کردن گره غیر فعال بعدی میشوند و یالهای با وزن منفی، گره متصل بعدی را غیر فعال یا مهار (در صورتی که فعال بوده باشد) میکنند.
در این راستا ابتدا با استفاده از جعبه ابزار متلب طرح شبکه عصبی طراحی می شود. داده های ورودی شبکه را که داده های موثر بر تلاطم بازار است که در قسمت قبل به کمک این داده ها خط رگرسیون تخمین زده شد. حال با استفاده از همیج جعبه ابزار شبکه بایستی آموزش ببیند. آموزش شبکه با استفاده از آموزش لونبرگ-مارکو Train LM صورت پذیرفته است.
منبع: یافته های پژوهشگر
پس از آموزش می بینیم در دفعات متفاوت آموزش، بهترین آموزش انتخاب می گردد. در اینجا 6 بار عمل یادگیری انجام شده است. در مرتبه اول یادگیری نسبت به دفعات بعدی بهتر بوده است. پس مجموعه اول را به عنوان یادگیری شبکه انتخاب می شود.
میزان بهینه آموزش در یادگیری به صورت نمودار آمده است. میزان نیکویی برازش آنها نیز مشخص گردیده و داده های ورودی و هدف را بر هم منطبق گردانده است.
نتایج حاصل از آموزش شبکه عصبی اوزان شبکه است که بر روی خطوط ارتباطی میان نرون ها و سایر اجزا چه ورودی و چه خروجی می نشیند.
اوزان بین لایه ورودی و لایه پنهان در جدول (2) آمده است. با توجه به جدول اوزان می توان به پیش بینی تلاطم بازار سرمایه گذاری پرداخت.
منبع: یافته های پژوهشگر
TDPB |
NBD |
NPS |
BHSS |
BD |
GD |
BF |
GMK |
GHD |
Quick |
current |
|
-.659 |
-.9768 |
-1.082 |
.1283 |
-.5112 |
-.0396 |
-1.172 |
1.7479 |
.04225 |
.7973 |
.8331 |
نرون1 |
.06115 |
.38143 |
.08691 |
.7736 |
-6080 |
.58883 |
.2687 |
-.1104 |
.08010 |
-1.163 |
.6191 |
نرون2 |
.23146 |
-.2084 |
.98412 |
-.3043 |
.07395 |
-.2682 |
-.3818 |
.69292 |
.33068 |
-.8097 |
.8591 |
نرون3 |
.64893 |
.62149 |
-1.044 |
.37119 |
.43243 |
.6137 |
-.8187 |
.60572 |
-.8512 |
.02703 |
.7448 |
نرون4 |
.45455 |
-.5130 |
-.5428 |
1.0628 |
-.3251 |
-.3191 |
-.7735 |
-.1570 |
-.7725 |
.1911 |
-.2158 |
نرون5 |
.53333 |
.87685 |
.48803 |
.47058 |
-.2450 |
-.0550 |
-.9229 |
.54662 |
-.7237 |
.03688 |
.7311 |
نرون6 |
0.1194 |
.63901 |
-.5984 |
-.9089 |
.57508 |
-.8958 |
.66755 |
-.0539 |
-.2581 |
.5141 |
.5552 |
نرون7 |
.54083 |
1.0105 |
.76556 |
.38571 |
.49337 |
-.8973 |
-1.208 |
.26224 |
-.5956 |
-.0188 |
-.8969 |
نرون8 |
.59641 |
.89145 |
.64399 |
-.7204 |
-.2984 |
-.8961 |
.05737 |
-.6562 |
.75254 |
-.6853 |
-.5415 |
نرون9 |
-.2486 |
-.034 |
-.6146 |
.03014 |
.82588 |
-.2321 |
-.1755 |
.5179 |
-.8576 |
.5453 |
.6834 |
نرون10 |
-.4376 |
1.372 |
-1.070 |
-.8296 |
.16717 |
-.6487 |
-.9133 |
.14799 |
-.5103 |
-.0317 |
-.4202 |
نرون11 |
-.5985 |
-.4025 |
.36388 |
.05256 |
.35154 |
.98605 |
-.7296 |
.42086 |
-.3009 |
-1.349 |
.3932 |
نرون12 |
-.4923 |
-.3652 |
1.5773 |
.62241 |
.14162 |
.05501 |
-.9135 |
-.4530 |
.44005 |
.7381 |
.0920 |
نرون13 |
.99789 |
-.2093 |
.15859 |
.25275 |
.47895 |
.77235 |
.18042 |
1.0129 |
.6831 |
-.8496 |
1.029 |
نرون14 |
-.6908 |
.22643 |
.65831 |
-.6603 |
-.8347 |
-.1888 |
-.6796 |
.67354 |
.57493 |
.04451 |
.1019 |
نرون15 |
منبع: یافته های پژوهشگر
نمودار زیر نمایانگر پیش بینی شبکه بر اساس داده های ورودی و مقایسه آنها با مقادیر واقعی است. نمودار قرمز رنگ پیش بینی با شبکه عصبی است و نمودار آبی رنگ مقادیر واقعی آن است.
خط آبی تلاطم بازار واقعی خط قرمز تلاطم بازار پیش بینی شده به روش شبکه عصبی |
منبع: یافته های پژوهشگر
5-3- مقایسه پیش بینی شبکه عصبی و رگرسیون
برای مقایسه دو رویکرد مورد استفاده می بایست از شاخصی استفاده نمود. برای این منظور از میانگین حداقل مربعات خطا استفاده شده است. خطا در پیش بینی به معنای فاصله پیش بینی تا مقدار واقعی است. در جدول 3 مقادیر واقعی و پیش بینی شده نشان داده شده است.
جدول (3) مقادیر واقعی و پیش بینی شده
شبکه عصبی |
رگرسیون |
واقعی |
شبکه عصبی |
رگرسیون |
واقعی |
2588412 |
444534 |
921006. 7 |
995160. 5 |
2693862 |
605353. 2 |
1510402 |
607192. 1 |
790774. 7 |
1080195 |
1316185 |
813606. 1 |
809912. 4 |
118993. 7 |
785794. 2 |
915303. 1 |
2893530 |
609033. 2 |
1370524 |
471081. 2 |
997552. 7 |
767070. 6 |
4582747 |
-232502 |
1469583 |
654372. 5 |
841832. 3 |
931651 |
4557681 |
-508884 |
1326516 |
487489. 9 |
808850. 7 |
763629. 7 |
5119305 |
60454. 79 |
932492. 7 |
179186. 7 |
771525. 4 |
789184. 8 |
5767. 49 |
109990. 9 |
-74614 |
-46918. 1 |
841383. 5 |
-52148 |
-203285 |
87685. 76 |
46234. 97 |
97591. 76 |
993677. 3 |
935611. 8 |
17997. 08 |
99732. 06 |
-1200640 |
946633. 7 |
930086. 6 |
945770. 3 |
37804. 39 |
303698. 9 |
111613. 2 |
422911. 5 |
554843. 9 |
1324634 |
24190. 29 |
643321. 9 |
75570. 87 |
906908. 8 |
544144. 7 |
838536. 3 |
36692. 1 |
920356. 1 |
-409399 |
2378703 |
583278. 4 |
1327153 |
59830. 15 |
1409183 |
906062. 5 |
2345335 |
654203 |
2210940 |
50620. 64 |
2139221 |
756334. 5 |
1839623 |
708267. 6 |
2885570 |
195163. 7 |
2896572 |
618245. 5 |
98014. 58 |
544857. 2 |
230093. 3 |
-154624 |
102848. 6 |
707163. 4 |
2069548 |
841716. 1 |
1059841 |
396683. 9 |
133547. 3 |
474278. 8 |
223201. 4 |
411050. 7 |
770359. 4 |
601644. 7 |
245267. 6 |
-1093. 38 |
1214243 |
1032403 |
859367. 7 |
9004. 92 |
1198961 |
-106553 |
220624. 2 |
937937. 7 |
984062. 3 |
406152 |
1458937 |
480200. 3 |
668135. 1 |
145504. 8 |
672318. 5 |
499669. 4 |
650079. 7 |
منبع: یافته های پژوهشگر
پس از انجام محاسبات مدل به عنوان نماینده برای پیشبینی قیمت مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت نیز مدلهای بدست آمده با یکدیگر مقایسه شد تا مدل بهینه انتخاب شود، در اینجا از ابزار جذر مربع میانگین خطاها RMSE به عنوان ابزار مقایسه استفاده شده است.
ابتدا خطا های هر یک از دو روش محاسبه می شود و سپس RMSE محاسبه می شود و با توجه به آن نتایج تحقیق گرفته می شود.
به طور کلی در هر چقدر خطات کمتر باشد، مطلوب تر خواهد بود. خطا در پیش بینی را با e نمایش می دهند. خطا را فاصله مقدار واقعی از مقدار تخمین زده شده می گویند.
در ابتدا برای هر یک از دادهای ارزش افزوده با هر یک از مدل ها میزان ارزش افزوده آنها تخمین زده می شود. پس از آنکه تخمین ها را انجام دادیم با استفاده از نرم افزار اکسل 2010 فاصله میان تخمین و واقعیت را محاسبه گردید.
جدول (4) مقایسه خطای شبکه و خطای رگرسیون خطی
reg error |
net error |
||
3143016716407 |
151949753000 |
11119730619 |
25862824533 |
276056427831 |
71069717445 |
37720077973 |
42606741128 |
4442551118802 |
93801269190 |
4341463309723 |
240138733828 |
12853620478817 |
999144353796 |
10318377405610 |
495028647361 |
13807529400374 |
2075139786710 |
9536349819146 |
1353164712505 |
18580018462753 |
494454917665 |
14385248933881 |
182358966380 |
586385242203 |
461304372541 |
858819574360 |
4788057553 |
1091332172277 |
19553492030 |
16556194001 |
18118189547 |
951951934835 |
698694962202 |
797378692 |
4580885 |
796167462933 |
412255769821 |
1533745023138 |
413365278432 |
281593242999 |
464186762739 |
7642772750 |
48580720123 |
257508147829 |
6694473825 |
1511558692 |
180830625 |
273998048787 |
6728897086 |
220176442822 |
939968400474 |
364311677218 |
5143613633 |
731780772492 |
42483155983 |
263275583838 |
121042703 |
314912715540 |
1117140965855 |
489273290328 |
16191231731 |
597326544393 |
23367421 |
198053661338 |
858019374365 |
96397566737 |
3748099142996 |
36326064628 |
275721372478 |
16222082457 |
486914730 |
1047344610194 |
115323293359 |
101975610 |
233566251 |
282796062145 |
225505975869 |
262866298537 |
1533418755323 |
125432590130 |
494562373 |
379043611 |
325998654 |
1268670. 483 |
1128588. 391 |
منبع: یافته های پژوهشگر
با توجه به اطلاعات جدول 4 شبکه عصبی و رگرسیون در پیش بینی خود به ترتیب به اعداد 1128588 و 1268670 رسیده است که این بدان معناست که خطای شبکه کمتر از خطای رگرسیون خطی است. بنابراین شبکه عصبی توان پیش بینی بالاتری نسبت به روش رگرسبون دارد.
نمودار (5) نمودار مقایسه ای دو پیش بینی
منبع: یافته های پژوهشگر
در نمودار5 رنگ آبی واقعی، رنگ قرمز پیش بینی شبکه عصبی و رنگ زردپیش بینی رگرسیون است.
با توجه با مباحث مطرح شده مشاهده می شود که ترکیب شبکه عصبی مصنوعی و نسبت های مالی قابلیت پیش بینی تلاطم بازار سرمایه گذاری را دارند و با توجه به RMSE هر یک از دو مدل، مدل ارائه شده با استفاده از شبکه عصبی در این پژوهش عملکرد بهتری در پیش بینی تلاطم بازار سرمایه گذاری نسبت به رگرسیون خطی دارد.
6- نتیجه گیری
پیش بینییکی از ابزارهای مدیریت مؤفق و عنصر کلیدی در مدیریت و برنامه ریزی های اقتصادی محسوب می شود. تلاطم بازار به عنوان یک متغیر کلان اقتصادی بسیار پراهمیت و تأثیرگذار بر بخشهای مختلف داخلی و خارجی اقتصادییک کشور، هم چون وضعیت تراز پرداخت ها و قدرت رقابت بینالمللی، نقش تعیین کننده ای در سیاست گذاری های اقتصادی ایفا می کند. تغییرات تلاطم بازار، بخشهای مختلف اقتصاد یک کشور را تحت تأثیر قرار می دهد. بنابراین، الگوسازی و پیش بینی روند آتی این متغیر برای ارایه سیاست ها و رهنمود های اقتصادی امری ضروری به نظر می رسد. با توجه به اهمیت پیش بینی تلاطم بازار، هدف اصلی پژوهش حاضر طراحییک شبکه عصبی برای پیش بینی تلاطم بازار در اقتصاد ایران است. نتایج تحقیق نشان داد که خطای پیش بینی شبکه عصبی کمتر از خطای رگرسیون خطی است.
*این مقاله حاصل بخشی از رساله دانشجوی در مقطع دکترا با راهنمایی احمد یعقوب نژاد و مشاوره مریم خلیلی عراقی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علومو تحقیقات تهران می باشد.
[1]-دانشجوی دکترای مدیریت مالی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات ،تهران،ایران mkhodayari52@gmail.com
[2]-دانشیار گروه حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی،تهران،ایران. (نویسنده مسئول) yaghobacc@gmail.com
[3]-استادیار گروه مدیریت مالی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران. m.khaliliaraghi@gmail.com